KIDZZ en Armoede

kidzz en armoede

Peel en Maas is een middelgrote plattelandsgemeente met iets meer dan 43.000 inwoners die leven in 11 kernen, waarvan de grootste 7500 inwoners telt en de kleinste nog geen 1000. In Peel en Maas leven een kleine 9000 kinderen/jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar. Landelijk is bij 1 op de 9 kinderen sprake van opgroeien in een situatie van armoede. De inschatting is dat Peel en Maas beduidend lager dan dit landelijk gemiddelde scoort. Niettemin verkeren ook in de gemeente Peel en Maas enkele honderden kinderen in een situatie van armoede. In een plattelandsgemeente waarin veel kleine en middelgrote bedrijven gevestigd zijn mag men ervan uitgaan dat in veel gevallen sprake is van verborgen armoede.

Moeten opgroeien in armoede maakt sommige kinderen sterk en inventief. Veel kinderen lijden evenwel schade voor hun hele leven. Van beide soorten ervaringen – positieve en negatieve – valt te leren voor:

 • Arme kinderen en hun gezinnen.
 • Omringende samenleving.
 • Organisaties die met deze kinderen te maken hebben (scholen; welzijn; sport; cultuur).
 • Gemeente.

In het project Kidzz en Armoede werken we aan:

 • Bewustwording,
 • Zingeving
 • Empowerment van kinderen die te maken hebben met armoede. Dit kunnen kinderen in armoede zijn, maar ook de sociale omgeving en het maatschappelijk middenveld.

Dit doen we door een aantal programma’s.

 1. K100
 2. Gezinnen in armoede
 3. Betrekken van maatschappelijk middenveld.

De gezinnen in armoede krijgen aanbod om zelf te werken aan hun eigen situatie. Met het maatschappelijk middenveld worden bijeenkomsten gehouden en betrokken bij het project K100 en Gezinnen in armoede. De K100 staat voor 100 Kinderen die we minimaal willen betrekken bij dit project.

De activiteiten die ondernomen worden met het maatschappelijk middenveld zijn:

 1. Bewustwording van armoede-problematiek door thema-bijeenkomsten
 2. Uitgedaagd worden tot denken over armoede door K100 en projectgroep

Het maatschappelijk middenveld is een belangrijke samenwerkingspartner in dit project. Zij zijn namelijk de maatschappelijke antennes voor armoede, en kunnen zelfs waar nodig als vangnet fungeren.

Om het programma “Maatschappelijk middenveld” uit te voeren wordt er gebruik gemaakt van bijeenkomsten voor maatschappelijk middenveld, waarin bewustwording, informering over maatschappelijke voorzieningen en intentieverklaringen om mee te draaien in het project O&O Kidzz en Armoede centraal staan. Verder zal de projectgroep met maatschappelijke partners om de tafel gaan om vraagstukken te ventileren en bestaande voorzieningen rond armoede in kaart te brengen. Ook zullen leerlingen van het Bouwens het algemene en hun eigen maatschappelijk middenveld benaderen om hun uit te dagen na te denken over armoede.

In dit programma zit een opbouw naar het eindproduct ‘een tentoonstelling’. Deze vind in het Bouwens van der Boijencollege plaats. Het maatschappelijk middenveld, ambtenaren en ouders worden ook hiervoor uitgenodigd.

Het project wordt gevoerd vanuit jongerencentrum Het Mafcentrum in samenwerking met het SKANfonds, gemeente Peel en Maas en klankbordgroep Peel en Maas 2020 armoedevrij. Het Mafcentrum is een jongerencentrum in beweging. De laatste jaren richt het jongerencentrum zich ook op sociale projecten en is vanuit die hoedanigheid al 3 jaar betrokken bij de klankbordgroep ‘Peel en Maas 2020 armoede vrij’.

Zie voor meer informatie de website van Kidzz en Armoede. www.kidzzenarmoede.nl

Het armoede project wordt ondersteund door:

skanfondsgemeente peel en maasvele handen

Volg het Mafcentrum

facebook mafcentrumtwitter mafcentrumgoogle+ mafcentrum

KIDZZ en Armoede

Ook in de gemeente Peel en Maas groeien er enkele honderden kinderen op in (verborgen) armoede. Vanuit het Mafcentrum wordt het prject KIDZZ & Armoede uitgevoerd in samenwerking met het SKANfonds, gemeente Peel en Maas en klankbordgroep Peel en Maas 2020 armoedevrij.

Lees meer over dit bijzondere project

Zo veelzijdig...

 • Het Mafcentrum

  Van kippenhok tot leukste uitgaansgelegenheid van de regio De meeste van onze vrijwilligers kunnen zich de tijd niet meer herinneren Lees meer
 • Concerts

  Het Mafcentrum werkt sinds haar begindagen met een concertcommissie, (C.C). Deze commissie is verantwoordelijk voor het programma betreffende live-acts. Doelstelling van de Lees meer
 • KVW Mafbeheer

  Tijdens het jaarlijkse KinderVakantieWerk staat Maasbree een week lang op zijn kop. Alle kinderen in Maasbree mogen hieraan mee doen Lees meer
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5