Het Mafcentrum

Van kippenhok tot leukste uitgaansgelegenheid van de regio

De meeste van onze vrijwilligers kunnen zich de tijd niet meer herinneren waarin er geen Mafcentrum was. Sterker nog: ze kunnen zich die niet eens voorstellen. Maar toch is die er ooit geweest. Er was eens…

…een dorp waarin weinig te doen was voor jongeren, maar dat wel vol zat met jongeren die wat te doen wilden hebben. Ze creëerden dus maar zelf hun eigen uitgaansplekken in bijvoorbeeld oude kippenhokken of schuren. Eén van die plekken, gestart in 1970 door vijf vrienden in de tuin van Vic Geurts, zou later uitgroeien tot het Mafcentrum. Met wat oude bankstellen, een bar, een draaitafel en bier voor 0,35 guldencent, was de kiët geboren. Toen iemand bij de V&D in Venlo een sticker vond met daarop de tekst ‘Mafcentrum, alleen toegankelijk voor langharig en/of werkschuw tuig’, was de ook naam ervan een feit.

Al binnen een paar maanden liep het bezoekersaantal zó uit de hand dat het tijd werd voor een grotere lokatie. Die werd gevonden op de Pastoor Leursstraat waar tot dan toe Zaal d’n Haan gevestigd was. In 1972 verhuisde het Mafcentrum ernaartoe, en het zit er nog steeds. Met een heuse zaal ter beschikking konden er nu ook concerten worden georganiseerd. Daarmee maakt het Mafcentrum dan ook furore in de jaren ’70 en ’80 – in de eerste vijftien jaar vonden er maar liefst 250 concerten plaats! Er spelen bands en artiesten als The Police, Normaal, The Sex Pistols, De Dijk, Uriah Heep, De Heideroosjes en Rowwen Hèze, om er maar een paar te noemen. Het leverde het Mafcentrum de terechte bijnaam ‘het Paradiso van het zuiden’ op.

Ondertussen werd er flink opgeknapt, verbouwd, afgebroken en verbouwd. In 1980 kocht het Mafcentrum het pand dat tot dan toe gehuurd werd. Een slimme zet was het in 1987 aankopen van het stuk grond dat aan de achterkant aan het pand grenst, waardoor tot op de dag van vandaag zonder problemen flink muziek kan worden gemaakt en gedraaid, zonder dat de geluidsnormen voor aanwonenden worden overschreden. In 1990 werd de zaal compleet gerenoveerd, en er volgden grote aanpassingen in 2001, 2003 en 2010.

Dalende bezoekersaantallen begin jaren ’90 bewezen dat er te weinig interesse meer was voor live-acts om daarop een heel jongerencentrum draaiende te houden. Het Mafcentrum besluit om het over een andere boeg te gooien en het richt zicht steeds meer op DJ’s dan op bands. De lege concertzaal wordt omgetoverd tot een moderne discotheek. Eerst de zondagavond en (vanaf 2001) de vrijdagavond (de Kick Off) wordt dè uitgaansavond voor de jeugd uit Maasbree en omgeving. Van 2001 tot 2007 trek het Mafcentrum wekelijks tussen de 300 en 600 bezoekers. Intussen blijft er gelukkig ruimte voor originaliteit, talent en live-muziek in de vorm van het Nokrock-, Debutanten-, Neet Te Bang- en Breepopfestival en de Saturday Night Live-avonden. Ook zijn de Tattoodag en de Beierse Dag grote publiekstrekkers. Vanaf 2003 is ook de Hang Out, een alcoholvrije avond voor jongeren van 10 tot 15jaar, een succes.

Na enkele jaren van teruglopende bezoekersaantallen op de vrijdagavond, wordt in 2011 besloten er opnieuw de schouders onder te zetten. Een nieuw beleid, een nieuwe organisatiestructuur, nieuwe ideeën en nog steeds meer dan honderd enhtousiaste vrijwilligers vol nieuwe energie. Terug naar de roots: een jongerencentrum zijn vóór jongeren en door jongeren, waar veel kan en mag.

In de jaren die volgen ontplooit de KVW-week zich bij het Mafcentrum en worden festiviteiten opgezet zoals Stinkpop en Raven met je Neven. Ook gaat het Maf verschillende instanties zoals TWP Maasbree huisvesten, waarmee het Mafcentrum een bredere functie krijgt dan jongerencentrum.

Waar we nu staan in het coronajaar 2020 worden veel mensen en organisaties getroffen en ziet de wereld er zomber uit… Voor het Mafcentrum ontstaan er echter nieuwe kansen: een frisse groep jeugdige vrijwilligers uit een nieuwe generatie sluit zich aan bij het Mafcentrum en begint met het opknappen en herorganiseren van de soos. Een nieuwe flow vol energie brengt ons naar de tijd van morgen, dit is het pad wat het Mafcentrum bewandelt. Gedreven vrijwillige medewerkers staan voor je klaar om je een lekker drankje en een gezellige avond te geven, en met/na vijftig jaar historie doen we dit nog altijd vol trots en met een big smile.

Want wij zijn J.C. Mafcentrum Maasbree… Door de jeugd, voor de jeugd.

Met een mooie toekomst voor de boeg zeggen we daarom: wij zijn al meer dan vijftig jaar Maf, en we zijn er trots op!

Scroll naar boven